Verhandlungsverfahren Wohnbebauung WA18 Freiham

Zuschlag

Urban space

The new quarter occupies a special position in the structure of the new Freiham district. Close to the transition between the extensive district centre in the south, characterised by public uses such as various schools and numerous sports facilities, as well as addresses of work and numerous shopping facilities, WA 18 represents a position on the new main road, Aubinger Allee, that shapes the cityscape. At the same time, it forms a relevant building block on the southern road that connects Neuaubing in the east with the new landscape park in the west.

The neighbourhood street to the north (U 1706) serves as an interface to the neighbouring city blocks and creates the address for the public use of the KITA in the north of the new residential quarter.

The urban development concept by Ortner und Ortner envisages a more cohesive, block-like development for the four neighbouring areas, in contrast to the building blocks planned further north. The clear contours of the blocks strengthen above all the protected inner courtyard of the residential quarter. In addition, the typology of the block allows for a relevant and defining urban setting towards Aubinger Allee. At the same time, it is important to act as a kind of mediator to the "house to house" concept of the neighbouring neighbourhoods of West 8 to the north. This role determines the rhythmic image of the block's façade facing the large avenue. Leading west from the main street, the other buildings are naturally placed along the streets in accordance with the development plan.

Individually legible, yet together comprehensible as an ensemble.
A hermetic, rigid uniformity is thus prevented, while at the same time repeating individual type houses in the block form. In accordance with the original urban planning, the buildings in the quadrangle of the block are planned without the seven-storey dominants suggested by the GF increase. Instead, the additional living space envisaged will be provided in a sixth storey, evenly spaced and rhythmically interrupted by terraces. In accordance with the typology of the block as a regular building block of the new city, the contouring of the buildings is thus limited to recurring one-storey height gradations.

Unlike the buildings in the north and south of the quarter, Building 2 has a red clinker brick façade facing Aubinger Allee. It thus corresponds to the urban significance of this building and at the same time creates a sustainable and robust residential façade. Furthermore, the modularity of the clinker makes the shown profiling of the façade towards the avenue and the additional differentiation of the individual townhouses in the block appear particularly natural.

The northern and southern components of the quarter are designed as rendered masonry buildings in a related colour scheme, thus creating a casual connection to the western development in the common block (Stadibau). Isolated, minor undercutting of the distance areas of the building components on their own ground to each other does not appear to be critical. The lighting and ventilation of the affected rooms of the ground floor flats is guaranteed. All of them have a wide window opening.

Open space

The open play and sunbathing area forms the centre of the residential courtyard. More intensive recreational areas such as small meeting places, play islands and the open space of the children's house adjoin it in the visual axes of the courtyard joints. These are connected by the framing access path. The entrances to the houses also lead along this circular path. Square-like expansions emphasise the courtyard entrances. The dimensions also allow emergency vehicles to drive through. The raised private gardens assigned to the ground-floor flats form the outer green courtyard frame and create a protected transition to the private living space.
Surface sealing is limited to the most necessary pathways and the open, undeveloped centre also allows for local rainwater infiltration. Site-appropriate large trees, such as the wing nut, reinforce the framing of the green centre and emphasise the calm, simple and powerful courtyard design.

Housing

The special location on the busy but also noisy Aubinger Allee, which is important in terms of urban space, as well as on the equally lively southern Planstrasse, demand specific typologies for the individual flats. The buildings, which are extended into the interior of the block, create quiet, smaller flats facing the courtyard, yet oriented on two sides. The chosen spandrel development also allows for the creation of attractive, open-plan flats with rooms worthy of protection, most of which face the courtyard. At the same time, the proposed soundproof loggias create an attractive cross-corner relationship of the rooms oriented to the street and enable a further, admittedly small, but extremely attractive open space for living in the new city. Different flat sizes and living models, such as the required residential groups and shared flats, are deliberately combined in the building components. The generous balcony zones facing the courtyard create inexpensive but attractive additions to the living space and strengthen the feeling of living on the green outskirts of the city.

All houses are accessible from the public street space. The ground floor flats are organised as mezzanine floors. Barrier-free passages from the flats into the courtyard are obligatory.

The day-care centre is economically organised on two floors. It has two structural escape routes. The southern extension allows for a play corridor.