Wohnbebauung WA18 Freiham

CITYSCAPE

The new quarter occupies a special position in the structure of the new Freiham district. Close to the transition between the extensive district centre in the south, WA 18 represents a position on the new main road, the Aubinger Allee, that shapes the cityscape. At the same time, it forms a relevant building block on the southern road that connects Neuaubing in the east with the new landscape park in the west.

The neighbourhood street to the north (U 1706) serves as an interface to the neighbouring city blocks and creates the address for the public use of the KITA in the north of the new residential quarter.

The urban development concept by Ortner und Ortner envisages a more cohesive, block-like development for the four neighbouring areas, in contrast to the building blocks planned further north. The clear contours of the blocks strengthen above all the protected inner courtyard of the residential quarter. In addition, the typology of the block allows for a relevant and defining urban setting towards Aubinger Allee. At the same time, it is important to act as a kind of mediator to the "house to house" concept of the neighbouring neighbourhoods of West 8 to the north. This role determines the rhythmic image of the block's façade facing the large avenue. Individually legible, yet together comprehensible as an ensemble.

Unlike the buildings in the north and south of the quarter, Building 2 has a red clinker brick façade facing the Aubinger Allee. It thus corresponds to the urban significance of this building and at the same time creates a sustainable and robust residential façade.

The northern and southern components of the quarter are designed as rendered masonry buildings in a related colour scheme, thus creating a casual connection to the western development in the common block (Stadibau).

OPEN SPACE

The open play and sunbathing area forms the centre of the residential courtyard. Adjacent to this, in the visual axes of the courtyards, are recreational areas such as small meeting places, play islands and the open space of the children's house. These are connected by the framing access path. The entrances to the houses also lead along this circular path. Square-like expansions emphasise the courtyard entrances. The dimensions also allow emergency vehicles to drive through. The raised private gardens assigned to the ground-floor flats form the outer green courtyard frame and create a protected transition to the private living space.
Surface sealing is limited to the most necessary pathways and the open, undeveloped centre also allows for local rainwater infiltration. Site-appropriate large trees, such as the wing nut, reinforce the framing of the green centre and emphasise the calm, simple and powerful courtyard design.