Wettbewerb Parkstadt Schwabing

Parkstadt Schwabing is perceived primarily as a large-scale office location. This perception of place is primarily determined by the perception from the motorway. From here, Parkstadt presents itself as a uniform quarter of work that stretches along the A9 between the striking building figures of the double-pane high-rise in the south and the Osram high-rise in the north. Even from the Mittlerer Ring, the residential location of Parkstadt Schwabing is not really present. This is one of the results of the highly segregated use concept within the overall quarter. In addition, a look at the neighbourhood's immediate surroundings with the old heath on the opposite side of the motorway, as well as the immediate surroundings to the southeast, reveals the tradition of living in the district.The strong separation of the neighbourhoods by the large-scale traffic routes and the described separation of functions in the interior of Parkstadt thus determine the character of the place. The task at hand offers the opportunity to develop a contemporary interpretation of urban life in extreme urban density at a striking point in the city. However, the site demands a very specific answer to the question of how urban space can "become" a high-density living space at this particular point in the city.

The aim of the planning is to achieve an urban spatial revitalisation of the southern Parkstadt Schwabing. There is the rare opportunity to create and design a "critical mass" for urbanity. Three different urban modules, developed explicitly for the site, occupy the four building sites. The new, spatially, functionally and typologically hybrid structures create clear urban situations and unambiguous addresses in the city. The concept is based on locally found scales and grains. In the field of MK 4, a chain of interlocking houses forms the protective end of the existing residential development to the north. As a visible interpretation of the residential theme, however, the typology of the high-rise building introduced on the site also seems appropriate. In combination with a flatter conglomeration of three courtyard spaces, a new, dense urban building block is formed that appears familiar at the site. This creates a kind of urban prelude to the neighbourhood at the southern entrance to Parkstadt and towards the tramway. The newly defined street space of Anni-Albers-Strasse is formed by building sections of different heights. It leads to the newly created Lionel-Feininger-Platz. Temporary living, residential and working addresses are located there. The new southeastern high point complements the urban spatial aspirations of this neighbourhood square. Finally, east of Lionel-Feininger-Strasse, on the combined building sites of MK7N and MK9S, a structure of buildings as a permeable setting of similar building blocks mediates between the dense urban space of housing in the west and the park in the east. In the north of the development area, two of the building blocks contain a combined daycare centre on the ground floor with open spaces facing east.

The relatively high density of the neighbourhood demands precise consideration of suitable typologies that do justice to the potential of the "vertical individuality" of the existing buildings on the one hand, but also to the collective need for neighbourliness as a quality of urban living. Very different typologies promise this urban atmosphere. On the building site of the former MK 4, linked 6-7 storey townhouses, connected with generous winter gardens to the south as well as in the interior, address Anni-Albers-Strasse in the south and Lilly Reich Strasse in the north. Balconies with loggias facing open, atrium-like spaces promise a good quality of living. The partly polygonal shape of the building elements ensures good lighting for the flats. In the northern part, there is a day-care centre with the corresponding open space. A combination of different residential typologies is found on the field of the previous MK 3. Two-storey townhouses, some of them stacked, are grouped around the three four-storey courtyards and alternate with multi-storey flats. The roof surfaces of this courtyard combination are planned as a common roof garden. Depending on the orientation, the buildings are accessed directly from the street, from the outside, or via the middle of the three courtyards. The middle high-rise building also has its entrance here in the courtyard. These differentiated types of development promise clear addresses. In the other two high-rises, small shops or other uses for daily needs are located on the ground floor, in keeping with their position in the urban space. On the two floors above, offices and medical practices are planned. Above this, there is a combination of flats, interspersed living landscapes, efficient 2-room flats, family flats and spacious panorama flats in the upper floors.