Wettbewerb Neuperlach

2te Phase

The new quarter closes the still open settlement edge between Neuperlach and the small-scale development structure in the Trudering district. The new development has to come to terms with very different conditions: the different edges of the perimeter, the different scales of the surroundings, the newly developed edge of the city and with the connection to the large, unfinished Ständlerstrasse. This is continued in its character as a large open space. In this space there is a mixed form of high point and row pointing into the neighbourhood and thus forming a conclusion and prelude to the new development. Another high point is then found in the interior of the quarter at the internal square. With 13 storeys, the high points are aligned with the tallest buildings in Neuperlach.

The edge of the city at the transition to Trudering Forest is closed off with large-format, curved row buildings that follow the scale of Neuperlach. This development, which defines the edge of the city, offers very special living situations with wide views of the landscape. Here in the east, the large public park is located in the transition to the landscape. The edge of the rather heterogeneous development on Karl Marx Ring is closed by a quiet courtyard development. These courtyards also function as soundproof buildings with quiet inner courtyards.

The public spaces are designed alternately as classic street spaces but also in reference to the wide spaces of Neuperlach. The partially flowing space along the street and towards the park forms a deliberate contrast to the more urbanised narrower subspaces; the ambivalence of the spaces is an essential aspect of the project. The courtyards of the terraced buildings that open onto the street are reminiscent of the spatial characteristics of Neuperlach. The courtyard buildings open up at various points and form partial spaces above head buildings. This "openness" is another component of the "Neuperlach feeling".

The often unclear situation in Neuperlach of what is private and what is public is avoided. The courtyards are accessed from the outside and have a private interior. The collective courtyard on the street side of the rows serves as access to the buildings, the flats have a "public" side to the street and a quiet side to the park. These courtyards are used collectively (see also Pool's reference from Zurich).

The scale of the development is controlled by a play of kinks, the profiled heads of the buildings, a quiet variation of storey heights, typological variations and numerous passages. The presence of the development in comparison to the distinctive existing buildings is important; Neuperlach is being further developed as an urban area and a self-contained settlement is being avoided.

The open spaces of the new quarter are calm and generously designed. The existing qualities of the existing adjacent green spaces are complemented and interlinked through the new urban area. Two squares, which will be used for cafés and small-scale local services, offer space for community events. From here, the overarching green corridors connect in different directions. In addition to the open park-like communal areas, semi-public action courtyards are created that border the street spaces, as well as spacious inner courtyards that contain private gardens and communal garden areas. The design of the inner courtyards is characterised by topographical deformations resulting from the former use of the neighbourhood as gravel pits. The theme of artificial hills and depressions is taken up as a design element and reinterpreted.