Wettbewerb Königin des Friedens Giesing

PUBLIC SPACE

The perimeter is shaped by the dominant feature of the church.
The powerful entrance portal, together with the stone tower, creates a striking sign of coming together. In contrast to what the adjoining block to the west would suggest, the closed construction method envisaged here by Theodor Fischer is interpreted more freely on the building site. Despite their open position, the various building blocks along Warngauer Strasse create a street space and open up views into the enclosed interior of the green courtyards. The new urban blocks structurally strengthen the urban space. The resulting quadrangle, together with the church and the buildings of the vicarage, creates a familiar-looking ensemble.
The building in the west faces the church as a house that creates a new address for pastoral uses on the ground floor - complementing the church entrance - and at the same time provides a spatial link to the garden.
The building block is logically positioned towards the street and thus creates a defined urban space in front of the church. To the south, the development recedes somewhat and thus provides an appropriate apron for the ground-floor uses.
The opening in the south of the quarter shows another scene of arrival and spatial mediation into the green courtyard. The space offers a differentiated addressing of living and at the same time provides the functional conditions of an appropriate retail delivery.
In the western part of the building block on Warngauer Straße, commercial uses and medical practices combine to form an address of their own. The day-care centre and the special housing forms organise themselves independently in the quiet inner location of the courtyard in the middle of the generous open spaces intended for the day-care centre.

DESIGN

The new colourfully plastered houses create a cheerful and familiar atmosphere.
The surrounding plinth with its canopy, which varies in depth according to use, creates a stable base and recognisable, valuable frame for the ground-floor street space. The southwest-facing recessed layer of balconies creates depth and brings the quality of the large ones into the flats behind. A higher proportion of closed façade elements on the lower residential storeys gives structure to the façade of the south-western building block. The closed façade elements and the additional open areas create the privacy necessary for residential use.
The façades of the houses closer to the street are designed as perforated façades, which are vertically structured by recesses at the level of the windows and loggias. The façade of the north-western house is additionally articulated by a mezzanine, in which part of the pastoral uses are located, thus forming a transition around the corner and across to the church forecourt.
The eastern building also presents itself to the street with a vertically structured perforated façade, which compositionally combines the different window formats for the various uses behind it.
Inside the courtyard, the façade opens up generously behind a pergola, which, zoned in its width and by incised air spaces, invites people to linger in the upper residential floors. On the daycare floors below, this pergola layer is greatly reduced and, together with large window openings, provides good lighting for the group rooms behind it.

FREE SPACE

The skilful siting of the buildings and the underground car park makes it possible to retain groups of trees that characterise the courtyard and continue to define its atmosphere.
The new design of the open spaces also takes this into account and interweaves the spacious open areas of the daycare centre and the play and recreation facilities of the new residents with the existing buildings. The pathways widen at the entrances to form small terraces and also accommodate the few necessary parking spaces and delivery areas without creating additional sealing. The differentiated open space offer is complemented by generous roof terraces for communal use, which also benefit from the valuable tree population in the courtyard and on Untersbergstraße.

LIVING

The housing, both along Untersbergstraße and Warngauer Straße, is organised as a spännert typology. Flats of different sizes are grouped around a staircase and create lively house communities.
The rear part of the building is accessed via the common staircase and a generous pergola, which invites the different residential groups and special forms of living to spend time together and thus strengthens participation in life in the house community. Along the arcade, both in the Marianum and in the residential communities above, the communal areas are organised on the west side of the arcade, while individual rooms face east or are screened off by air spaces. The pergola typology creates a high degree of flexibility in the floor plans - dividing and combining units is possible at any time if needs change. A spacious communal roof terrace is accessible to all residents of the building from the portico and front stairwell.

OFFICE AND COMMERCE

Organic supermarket and bakery, service providers and ToGo gastronomy are located in the common base of the western building and activate the street space along Untersbergstraße. Pharmacy and midwives are located on the ground floor of the eastern building along Warngauer Straße. On the floors above, the medical practices and office spaces are placed around a common staircase.