Competition Freimann

The Campus for Innovation and Research is a dynamic, active work yard. It is a missing link between the commercial area around the M,O,C and Zenith, with the Euroindustriepark and the variously dissected neighbourhoods of Freimann - from the old town centre to the newer residential areas on Heidemannstrasse - to the conversion of the Bayernkaserne. The content of the networks extends to the research and production facilities of the BMW company and the universities in Garching.

We propose an open courtyard space that networks with the surroundings at precisely defined interfaces and opens up in different ways. The campus opens up to the maximum towards the locomotive hall. The space below the parking garage is an open area that functions in conjunction with the front zone at the entrance to the Zenith. A filter between the inside of the campus and the outside. Flea markets and exhibitions can take place there, events that mediate and involve the public in campus life. Zenith II will have a covered apron there as an entrance to the event hall.

To the west of the green corridor, the courtyard opens up to a larger apron. This creates a connection to the green corridor on Maria Probst Straße and the cycle path and thus enables pedestrians and cyclists to connect to the Euroindustriepark and the Bayernkaserne.

The Hof Campus fits into the scale of the surroundings as a new building block in the structure of the Lokhalle, MOC, BMW and Zenith. The calm structure creates differentiated spaces inside and out. The projections and recesses of the campus are oriented to the surroundings.

To the outside, the campus appears with a continuous eaves edge. It formulates a differentiated horizontal profile that is reminiscent of the horizontal layering of the locomotive hall. The deep front zone of the façade on the ground floor enables a uniform appearance to the outside with an open organisation of the façades behind it and thus also of the uses. At the same time, this zone serves as a front zone and screen at the interface with the public space. This base zone and the terrace floor stand out clearly. Large openings refer to the active interior.

Inside, the campus is divided into a hall floor and a higher terrace floor with a circumferential arcade. This connects all the buildings and terraces on the upper level. The base zone of the halls inside the campus differs from the outside. Here, the façade extends directly to the front edge of the columns - the courtyard thus becomes part of the interior and a place of communication.