Städtebaulicher Wettbewerb Eggarten Siedlung

3. Preis

The project deals with the question of how a garden city of tomorrow can look and function with the best possible density today. The nine building sites of Eggarten are surrounded by open space, the landscape diffuses through the quarter. Like islands, the building sites anchor themselves in the new quarter - and align themselves with the surrounding landscape.

The central concept of the project is the maximum contrast between the lively urbanity of the building sites and the open space - the wide landscape park, the open spaces along the railway and Lake Lerchenau. This concept is worked through on all scales. The courtyards are enlivened by the special uses of the cooperatives and interconnect at ground floor level with the almost car-free public spaces. Mobility and participation are central themes and become spatially visible and influential. Neighbourhood garages serve as anchors at central locations in the neighbourhood. Public community uses on the ground floors (markets, workshops, galleries, etc.) and roofs with infrastructure for greenhouses, fish farms, etc. that are accessible via green facades turn the neighbourhood garages into attractive central places.

An urban open space, only parts of which are used for car access, links the building sites with each other. Attached to these public spaces are smaller forecourts that are urban but still green. The neighbourhood garages and the high points are also located at these same places.

Clear communal outdoor spaces, rich perspectives, surprising spatial relationships, finely meshed entrances and a diverse range of housing types form the basis for a liveable garden quarter. The generous neighbourhood park in the south links up with the existing green corridors and, as a complement to the lake, offers high recreational qualities - also for the existing neighbourhoods. The status quo is changing in the Egg Garden: instead of a lot of unused private green space, a park is being created that can be used communally by all.

FROM THE JURY RECORD

"With their urban planning guiding idea, the authors take the risk of finding a consistently urban answer to the theme of the garden city. As a result, they decided on a very compact quarter with the smallest footprint of all the entries, which presents itself in the black plan as an urban nucleus in the expanse of the urban landscape.

The maximised floor area is created with north-south oriented residential courtyards, from which high points of 8 to 18 storeys grow out. This strategy optimally achieves the guiding function of the adjacent open space to the south. Moreover, almost half of the trees worth preserving are integrated into the open space. The "city garden" placed in the interior presents itself more as a city square that is to be enlivened by commercial uses. The local supermarket is located on Wilhelmine-Reichard-Strasse in order to keep delivery traffic out of the neighbourhood.

The layout of the inner open spaces successfully plays with the theme of street and square. Slightly shifted and rotated walls facing the public space create an exciting spatial continuum. The mutually offset block edges and the outwardly spreading streets create a good spatial interweaving with the open space, which is, however, somewhat weakened on the south side by the consistent rows of daycare centres.

However, the tightrope walk with the urban density has its price: due to the narrow street spaces and the freely distributed high-rise buildings, considerable shading and an unfavourable daylight performance, as well as problems with the distance areas, have to be accepted. An increased heat load in the summer months should also be noted. The atmosphere and usability of the narrow inner courtyards are also critically discussed by the jury. In addition, due to the high density, this design has a less good open space supply value within the development structure. From a climate-ecological point of view, the design is on a medium level, despite the fact that the guideway in the south is kept completely free.

The ambition of the authors to respond to the demand with a very differentiated housing offer - including cooperative housing - is seen positively by the jury. With a permeable perimeter development, a contribution is made to a community that has an impact beyond the individual plot.

Three neighbourhood garages stand for a contemporary mobility concept. However, the access to the centrally located garage at the Stadtgarten creates unnecessary conflicts. The flats attached back to back to the elevated garages are oriented towards the courtyard and, with their less prominent address, are more suitable for special forms of housing. Moreover, the underground garage entrances create a certain potential for conflict. In summary, the jury acknowledges an ambitious design that makes a valuable contribution with a consistent urban planning approach and good spatial understanding. Opinions are divided on the urban density offered and its consequences at this location".

The project deals with the question of how a garden city of tomorrow can look and function with the best possible density today. The nine building sites of Eggarten are surrounded by open space, the landscape diffuses through the quarter. Like islands, the building sites anchor themselves in the new quarter - and align themselves with the surrounding landscape.