Wettbewerb Am Oberwiesenfeld

LOCATION
In the north of the city, close to the historic sites of the Olympics, there is a former factory area that has been undergoing a comprehensive process of change for several years. As a founding site and building block of the automotive industry in Munich, it takes on the role of a condensation point of development to the image of the site and its surroundings that exists today. The normal city is also found at a further distance. However, the Knorr-Bremse site is separated from these parts by a noisy railway line, a mighty ring road in the south and the radial of Lerchenauer Strasse.

CITY SPACE
In creating the new urban space, the proposed concept continues the existing idea of setting different spatial building blocks. An ensemble of four individual large-scale forms creates a contained yet continuous space of interaction between work and living, home and guest, coming, staying and going, old and young, high, lofty and lower, familiar urban building blocks. Public, social and neighbourly uses enliven the ground floors; entrances facing the street space form clear addresses.

FREE SPACE
As the heart of urban life, the central large park forms its own centre for the new quarter. The already completed residential and commercial buildings as well as the Knorr Bremse headquarters address the common green space together with the new residential buildings. A clear hierarchisation of the building layout creates further specific open spaces in the new quarter. Residential alleys and smaller neighbourhood-like squares act as hinges between the buildings. As a new arrival point and urban meeting place, the urban square in the southwest of the quarter connects the new quarter to public transport. The roof areas are of particular importance in this dense neighbourhood. While the communal open spaces on the pedestrian level are heavily frequented due to high usage pressure, the differently designed roof areas offer spaces for retreat, play areas and meeting places for the new neighbourhood.

TOGETHER
To the far west of the neighbourhood, a high-rise apartment building with a modest row of apartments stands on a common base and formulates a prelude to the neighbourhood. To the east of the small passage, a similarly dimensioned form presents itself as a counterpart. Its plinth, however, is dominated by atrium flats of different sizes and flats in the E-W oriented disc-shaped residential building, which creates an appropriate park prospect with its calm, finely chiselled façade.

In the north of the park, building blocks of varying depths are stacked lengthwise around the central terrace of the large "Bellevue". A large structure, made up of several parts, appropriately represents the type of new living. Of course, it is part of Munich's tradition of large, mixed-use townhouses. Next door, the building of the old people's home forms a private courtyard and forms a lively mixture with the assisted living units and the architectural accent of the office building facing Lerchenauer Straße.