Verhandlungsverfahren Bayernkaserne MU1

STADTRAUM

In the north of Munich, in the groves of trees of the former Bayernkaserne, a new, dense, urban district is developing. Surrounded by generous green zones, the new neighbourhoods differentiate themselves from the surrounding large-scale commercial areas, the small-scale garden houses and the residential neighbourhoods.

In this clearly comprehensible structure of designed urban spaces and set edges, an urban building block is developed in logical consequence that meets the requirements for types of use, residential mixes and flat sizes and develops a precise architecture from them.

In its structure, this follows the ideas of the city, the street, the boulevard, the above and the below. At the same time, the design is committed to the demand for type, the repetitive. Recurring building blocks line up with accentuations to form a firmly joined body.

The accentuations are introduced by means of various creative devices. In order to counteract an inappropriate massiveness of this form, the design adds various contouring modulations to the building block. For example, the corners of the setting are proposed as open loggias throughout. This acts as a scale-giving, but also as a mediating gesture between the urban spaces perceived "across the corner". The staggering of the central building blocks of the structure to the north, south and east creates a continuous edge to the street space at the base. Towards the southern ring road, this base measures the lower three storeys. Non-residential uses enliven the street space here. To the north, facing the Grüne Boulevard, the offer of studio flats strengthens the public character of the boulevard. In the courtyard opening to the south of the high point, the south-facing open space of the neighbourhood meeting place determines the atmosphere and creates a gentle threshold at the entrance to the courtyard.

The façade, divided by sheltered loggias to the south, creates a fixed spatial reference.

To the north, towards the Green Boulevard, the stepped-back façade sections reach further down into the base and reinforce the desire for profiled specificity of the building blocks at the corners, as formulated in the B-Plan.

LIVING

All houses are accessed from the public space. The ground floor flats facing the green alleys are organised as mezzanine floors. The flats are all organised barrier-free and eligible for subsidies. All multi-room flats are oriented on two sides and have a balcony or loggia. The ground-floor flats have small terrace-like exits to the courtyard. The flats of the KMB model are located in the high point, MMM and EOF are distributed realistically in the other building blocks.