Competition for the MK3 site Bauhausplatz Munich

1st prize

The ensemble of two buildings interprets the urban situation on Bauhausplatz in a unique way. The placement of the urban building block on Bauhausplatz expands it with new subspaces and the important urban connection to the tramway. It creates new, differentiated, proportioned urban subspaces through its positioning, staggered heights and the proposed distribution of uses. The Bauhausplatz is extended to the west by and with the buildings.

The high point in the southwest is an appropriate scale to the overarching open space with tram stop and acts as a symbol for the new district. Isolated open space elements such as tree plantings combined with bench elements and hedges zone the open space without disturbing the permeability and cross-references.

The free-standing buildings increase the quality of stay through well-lit public areas on the ground floor. The arcade facing the square in the commercial building is the front zone for the office address and the shops. The arcade is also the entrance to the flats, which are organised as multiple units in the southern building block. The southern component offers space for gastronomic use. Above this, on the first floor, there are flexibly usable office and service units.

In the high point on the upper five floors there are well-lit flats of various sizes, which are oriented to the southwest and southeast and predominantly overlook the school in the south.

The two buildings present themselves as elegant open houses. The façades of both buildings are vertically divided into a public ground floor zone with a storey above, whose externally flush windows reinforce the impression of a common, urban base and bring both buildings into a strong connection. Above this connecting base zone, both buildings develop in a differentiated manner according to their uses. At the same time, they remain related in proportions and materiality.