ehemaliges OSRAM-Gelände

München

The OSRAM HAUS, as the former headquarters of an important German company, defines the site at the transition from the Isar region to the city. A valuable architectural contribution to German post-war modernism. Above all, the format of the building, due to the open-plan offices that can be artificially lit without difficulty, appears close to the major road and close to the Isar floodplain, an important marker of Munich's urban space.

As a special, separate urban building block, the building is set free, integrated into the Isar floodplain.

The new residential development in the southeast behaves accordingly as a natural complement to the existing urban space of Untergiesing. Two polygonal, quiet residential courtyards are created, which graduate in height from VII to IV storeys towards the south-east. To the north, facing Candidstraße, a tall, elongated structure provides the required noise protection for the flats and open spaces to the south. To the far east, the structure connects to the existing firewall almost in the same profile.

At the same time, the line receding from the course of the street mediates between the spaces of the Isar and the city.

The change of use at this particular location allows for better circulation and connection of the neighbourhood with Untergiesing and the Isar area. The new public open spaces accompany the path connections. The spatial expansion between the existing building and the newly inserted residential courtyards creates a square situation at this special interface that serves as an important point of reference for the new quarter and, in conjunction with the subsequent use of the Osram building, functions as an urban building block in the transition to the natural space along the Isar.

In the new "one-family house" to be built in the former OSRAM building, various urban uses will be combined under one roof. The ground floor will house a daycare centre and a nursery as well as an old people's service centre and a "Daycare Centre for the Elderly", while the first floor will provide space for service-oriented work, such as offices, agencies or "co-working spaces". Above this, grouped around an open atrium, various flats for the elderly, singles, shared flats and families are stacked up to form a model of a genuine multi-generational house.

The ground floor zones, which are so important for the urban space, determine different characteristics of urbanity in the neighbourhood through different locations (equal levels, with mezzanine floors or above ground level) as well as through the possible occupancy with different uses according to the location in the urban space. The entrances to the buildings all face outwards into the public urban space.

The Osram Haus is valued and taken seriously as an existing building. The structural elements that determine its effect as an elegant, modern building are retained. The building's load-bearing steel structure, for example, is of great benefit to the conversions. The large depth of the existing building is used on the lower floors to create a two-storey central hall for communal use, lit from above via the atrium. It forms the centre of the new multi-purpose, multi-generation house.

The existing façade is retained as far as possible. Behind it and inside the atrium, a new façade with appropriate thermal insulation will be added. The resulting thermal buffer space serves as sound insulation, as a conservatory or also, when the newly added pivot windows are open, as a sun deck.

The residential floor plans shown take into account the respective situations in a typologically differentiated manner, depending on their location in the urban space. Depending on the location, different combinations of flats can be realised by means of spans. The various flats are provided with open-air areas in the form of loggias or spacious balconies facing the sound-proofed interior, the south or the Isar. The ground floor flats can have small gardens or terraces.