Wettbewerb Truderinger Straße in München

2. Preis

The project deals with the question of how a garden city of tomorrow can look and function with the best possible density today.

T-shaped structures form polygonal courtyard spaces with many references to each other and to the neighbourhood. The position of the bodies and precisely placed openings open up wide, attractive views from the depths into the landscape to the Hachinger Bach stream. Clear communal outdoor spaces, rich perspectives, surprising spatial relationships, finely meshed entrances and a diverse range of housing types form the basis for a liveable garden quarter.

The upgrading of Truderinger Strasse through the new development with additional different offers for the neighbourhood is an important goal, along with the creation of a quarter that fits in well despite the high density and offers high residential qualities. The neighbourhood should link the important spaces - Truderinger Strasse with the Hachinger Bach open space - well and at the same time become an independent, recognisable player in the heterogeneous context.

Six multi-legged figures are evenly distributed across the site and form a homogeneous urban texture. This texture is similar in its independence to the textures of the neighbourhoods. The arms form outward-facing niches - urban plazas and landscaped crescents - each facing differently the landscape to the south and the city to the north.

Together, the six spatial parts act as a tilting figure. Depending on how they are read, the individual buildings combine to form a courtyard of individual houses or a coherent large form. Through precise incisions, the basic elements of the development are transformed into finely articulated structures. The rows between the junctions are cut in over two or three storeys. From the pedestrian's perspective, the tall buildings appear as individual high points and the structure appears more as a loosened garden city than as a courtyard development. At the same time, attractive private or communal terraces are created in the incisions. The imposing height and the clear geometric design create impressive outdoor spaces that give the neighbourhood a strong identity.

Along Truderinger Straße, the new development presents a striking face to the district. Slight bends in the rhythm of the buildings on the opposite side invite people into the neighbourhood and create quality front zones along Truderinger Strasse by widening them. In these active ground floors we propose studio flats, also to enliven the public space. Facing the street, workspaces of different sizes are offered, which can be used by various self-employed professional groups or by artists.

Two small urban plazas will be created over heads set back from the street. These squares will provide public uses for the entire neighbourhood. In the south - as a counterpart to the squares - crescents are created that open up to the landscape. Two of these crescents are public open spaces with high head buildings; the communal playgrounds are also planned here. The development in the south opens up into the landscape in a crescent shape and forms private green crescents.

On the edges to the west and east, the development opens up to the open space in a similar way. The development forms five courtyards, guaranteeing functioning spaces of retreat and many places for the community. The courtyards are similarly shaped in character by the almost wild landscape flowing through them. Two of the courtyards are free of building development, fire brigade and day-care facilities. This results in more busy and quieter courtyards in alternation. The flats are interspersed and benefit from both sides and qualities.