Mehrfachbeauftragung Baumkirchen Mitte

engere Wahl

Situation and concept

Moving along Baumkirchner Straße and having passed St. Stephen's Church, one can perceive the new development across the green corridor: first the striking clinker brick building and then the Aldi, in sequences one is thus prepared for the scale of the railway facilities and the ensemble of large solitaires that make up Baumkirchen Mitte.

On the ground floor of the building, the base creates a connection to the Aldi building, both through the (commercial) use and the material: an exposed concrete façade with large openings and a flight of steps leading into the new quarter. In addition to these aspects, the communal courtyard is an important quality for the MI. The courtyard is as large as possible - the drawer-like component of the development proposal for the day-care centre is integrated into the 5-storey (towards the street 6-storey) structure. The house for children extends over two storeys in the west of the new courtyard development. This leaves plenty of free space for the community.

The building changes and adapts to the different conditions/situations of the context while maintaining the same principles. The courtyard has a slightly different appearance both externally and internally, as well as towards the street and the open space of the railway embankment.

Neighbourhood, places and spaces

A lively forecourt is formed on Baumkirchner Strasse. In addition to the bus stop, the commercial use on the ground floor of the MI also contributes to this. The access to the residential area in building 1 and the open staircase into the neighbourhood additionally activate the space. Seating near the entrances to the houses keeps the distance with the coffee tray short and thus promotes their use. The kindergarten has a clear address; its open space is located in the southwest outside the courtyard.

The interconnection of the new development with the neighbourhood and the existing or new public spaces is ensured via the passage at the kindergarten into the open space of the railway embankment and the passage at the Aldi.

The five houses are accessed via the courtyard, only the house on Baumkirchnerstraße from the courtyard. The staircases follow the formal language of the neighbourhood and lead to the entrance with a rounded side. The theme of the rounded corner is repeated in the individual flats: in the entrance area, the loggias and balcony loggias.

Facade and materiality

The project clearly distinguishes between two worlds: inside, there is a large communal courtyard that is used by all the houses. The façade is bright and friendly and does not use clinker brick on the outside. On the outside, the buildings are more individual and distinctive, emphasising the curves of the urban development. The horizontal structure emphasises the special features of the "swinging" geometry, balcony loggias develop out of this or do not step out of the plane of the façade.

The clinker facade is striking on the outside and deliberately sets itself apart from the Aldi. The continuous concrete plinth is storey-high here and thus mediates with the façade of the building on the pedestrian level. This ambiguity is important to us: an independent building in perception - but in use at the level of the users it adapts. The concrete plinth integrates the outdoor staircase at the passageway. In the courtyard, where the residential use is located, the plinth becomes lower and then rises again to the height of a storey at the day-care centre, emphasising the public use.

The individual houses are easily recognisable in the courtyard via the staircases designed with brick slips, and the house addresses are easy to find. Coloured sunshades and railings set cheerful accents. The colour scheme was chosen to match the clinker brick and was inspired by the buildings of classical modernism.

It is our concern to propose high-quality constructions where many will benefit from them: Thus, the clinker brick is used in the residential courtyard as an ornamental element and to the outside, in the public space, over the entire surface to give the building more conciseness. The interplay with the light-coloured supermarket façade turns the two buildings into a courtyard ensemble. The materiality of the overall development refers to each other again and again - the ensemble plays with individual expression and yet remains one family.